Spring naar inhoud
Inloggen

Accessibility First: voorkom uitsluiting van bezoekers of hoge kosten

Blog

Leestijd
4 min lezen
Datum

Zonder dat je het zelf doorhebt, kan een website flinke digitale drempels opwerpen. Meer dan 20% van alle internetgebruikers heeft een tijdelijke of permanente beperking en kan daardoor veel websites niet (volledig) bekijken en gebruiken. We zien veel organisaties en ontwikkelaars pas in een laat stadium rekening houden met digitale toegankelijkheid, wat achteraf tot extra kosten van een project leidt of, erger, organisaties doen besluiten om dan maar niet te voldoen aan WCAG en bezoekers buiten te sluiten. Het kan ook anders.

Auteur
Wouter van der Veen
Functie
Consultant Digitale Toegankelijkheid

Mogelijke digitale drempels op jouw website

Eerst nog even over die digitale drempels, wat zijn die precies? Kort gezegd zijn het alle zaken die ervoor zorgen dat de inhoud van je website niet goed vindbaar, bedienbaar of leesbaar is. Denk bijvoorbeeld aan te weinig contrasterende kleuren. Hiermee benadeel je bezoekers die kleurenblind zijn en door het gebrek aan contrast je website niet kunnen lezen. Maar ook bezoekers die buiten in de zon je website op hun smartphone bekijken en door de lage contrasten weinig kunnen zien. Andere drempels zijn het gebrek aan mogelijkheden om de website met het toetsenbord te bedienen. En het gebrek aan goede alt-teksten voor je afbeeldingen, waardoor voorleessoftware een afbeelding niet kan ‘voorlezen’. Je komt digitale drempels dus tegen in de techniek, het design en de content van een website.

Om die drempels weg te nemen zijn er succescriteria opgesteld: de Web Content Accessibility Guidelines. Die WCAG vereisen het nodige aan design, techniek en in je CMS. En bij de ontwikkeling van een nieuwe website leidt het tot vervelende situaties wanneer je er te laat rekening mee houdt: het nieuwe design moet aangepast worden omdat de kleuren niet voldoende contrasteren, de HTML/CSS moet gedeeltelijk herschreven omdat de techniek niet voldoet of het CMS voldoet niet omdat je niet alle content volgens de WCAG kunt publiceren. 

Zo bouwen we jouw website zonder drempels

Om bovengeschetste situaties te voorkomen, ontwikkelen wij nieuwe websites vanuit een pasklare basis. In deze basis zit alle techniek aan templates, componenten en mogelijkheden van het CMS, om volledig te voldoen aan de WCAG. Dat zeggen we niet alleen, maar hebben we ook laten toetsen en zodoende hebben onze producten het Drempelvrij-certificaat. De techniek is dus vanaf de basis drempelvrij. 

Verder moet natuurlijk het design aan alle voorwaarden voldoen. Onze designers weten precies hoe ze jouw huisstijl moeten vertalen naar een toegankelijk design. Tot slot adviseren onze consultants en Support bij het vullen van de website, zodat ook je content aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Zo halen we samen alle digitale drempels weg.

We bieden deze unieke oplossing als enige internetpartner in Nederland aan, in samenwerking met Cardan Technobility. Hiermee bespaar je aanzienlijk in de kosten bij het realiseren van een drempelvrije website.

Besparen op de inspectiekosten

Is je website klaar? Dan kun je deze laten inspecteren door een geaccrediteerde inspectie-instelling, zoals Cardan Technobility. Zij onderzoeken of je website voldoet aan alle toegankelijkheidsrichtlijnen en koppelen terug wat je moet verbeteren om te voldoen aan de WCAG. Na het doorvoeren van de verbeteringen volgt een herinspectie. 

De kosten van een inspectie zijn normaal gesproken € 2.650,-. Omdat de techniek van onze pasklare websites al getoetst is en een Drempelvrij-certificaat draagt, is het alleen de huisstijl en de content die nog getoetst moet worden. Deze inspectie is ruim € 1.000 goedkoper. 

Vervelende kosten na inspectie voorkomen

Met een drempelvrije basiswebsite bespaar je mogelijk nog meer kosten. Want voor websites die achteraf geïnspecteerd worden is het gebruikelijk dat er nog veel aanpassingen aan de techniek moet worden aangebracht. Dit kan al snel 20% van initiële development tijd in beslag nemen. In uitzonderlijke situaties is het zelfs zoveel, dat een recent ontwikkelde website beter volledig opnieuw kan worden ontwikkeld. Met een drempelvrije basis bespaar je jezelf die tijd en kosten. Kortom: begin het project direct met digitale toegankelijkheid als uitgangspunt.

Aantoonbaar digitaal toegankelijk met het Drempelvrij-waarmerk


Is je website geïnspecteerd en goedgekeurd, dan kun je ook zelf een Drempelvrij-certificaat aanvragen. Je mag het waarmerk dan op je website opnemen en je wordt opgenomen in de lijst van waarmerkdragers. Zo laat je direct aan je bezoekers zien dat je een inclusieve, toegankelijke website belangrijk vindt. 

Direct aan de slag

Wil je direct aan de slag of heb je een vraag? Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!