Spring naar inhoud
Inloggen

Verbeter de toegankelijkheid van je website met 5 (simpele) aanpassingen

Blog

Leestijd
4 min lezen
Datum

Het volledig toegankelijk maken van een website is een continu doorlopend proces. Laat je echter niet ontmoedigen! Start met kleine aanpassingen die je zelf, onafhankelijk van een websitebouwer kunt uitvoeren. We geven je graag 5 tips!

1. Alternatieve tekst toevoegen aan afbeeldingen.

Wanneer je een afbeelding toevoegt op een webpagina vraagt het CMS (meestal) om een alternatieve tekst. Deze alt tekst wordt gebruikt door screenreaders die de content voorlezen. Het is van groot belang dat hier een goede, beschrijvende uitleg staat van de afbeelding. Zo zorg je ervoor dat visueel beperkte mensen de afbeelding begrijpen.

2. Voeg tekstkoppen toe

Tekstkoppen bevorderen de leesbaarheid van tekst en worden daarnaast herkend door hulpapparatuur. Het maakt het scannen door een document een stuk makkelijker, ook voor mensen met een visuele beperking.

3. Gebruik begrijpelijke taal

Houd altijd het belang van de bezoeker in gedachten terwijl je een tekstpagina vult. Wat zoekt een bezoeker op deze pagina? Zorg dat de kernboodschap direct duidelijk is. Gebruik daarnaast korte en begrijpelijke zinnen. Zo voorkom je dat een deel van je bezoekers de kern van de boodschap niet begrijpt of verkeerd interpreteert. 

4. Zorg voor overzicht

Een overzichtelijke pagina zorgt voor minder ruis. Dit is niet alleen op visueel niveau belangrijk, maar ook op tekstueel niveau. Overzicht voor alle doelgroepen kan je bereiken door bijvoorbeeld te letten op:

Uitlijning van tekst

Zorg dat de tekst niet over de gehele breedte van het beeldscherm loopt, maar verklein de ruimte waar de tekst staat. Snel van links naar rechts kunnen lezen bevordert de leesbaarheid van het document. 

Rustige afbeeldingen

Vermijd tekst in afbeeldingen. Is dit toch noodzakelijk? Zorg dan dat de tekst onder de afbeelding weergegeven staat, zodat mensen met een visuele beperking de boodschap ook begrijpen. 

Duidelijke linkjes

Link niet naar een andere pagina met de tekst: “Klik hier”, maar geef de link een naam. Bijvoorbeeld: Meld je nu aan voor de nieuwsbrief, in plaats van “Wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier.   Dit geeft duidelijkheid over waar de link de bezoeker naar toe leidt. 

Afwisseling tussen afbeeldingen en tekst

Voor visueel beperkte mensen is tekst essentieel, maar dove of laaggeletterde mensen worden niet blij van een pagina met alleen tekst. Heb je een informatieve pagina over de parkeergelegenheid? Omschrijf dit dan en voeg een afbeelding van de parkeerplaats toe.

5. Toegankelijke video’s.

Video’s worden steeds meer gebruikt, maar zijn voor mensen met een functiebeperking niet gebruiksvriendelijk. Er zijn echter wel manieren om wél een video te gebruiken en aan de behoeften van de verschillende doelgroepen te voldoen. Caption is hier een voorbeeld van. Dit betekent dat de ondertiteling naast de gesproken taal, ook de achtergrondgeluiden etc. vertaald. Dit vereist echter technische expertise en moet aan veel richtlijnen voldoen.

Een transcript van de video plaatsen is een laagdrempeligere manier om de video toch toegankelijk te maken. Dit betekent dat je onder de video door middel van tekst beschrijft wat er in de video te zien is.

Bovenstaande aanpassingen bevorderen niet alleen de user experience, maar ook de vindbaarheid. Eigenlijk kan je Google zien als een blinde gebruiker. Begrijpt Google jouw site goed? Dan iemand met visuele beperkingen waarschijnlijk ook! Een toegankelijke website toont niet alleen sociale betrokkenheid aan, maar is ook beter vindbaar. Deze factoren samen betekenen dat het verbeteren van online toegankelijkheid een win-win situatie oplevert. 

Meer weten? Bekijk ons WCAG-dossier

Hier staat meer informatie over de manier waarop jij je website toegankelijk kunt maken. Inclusief een whitepaper, webinar en meer.

Heb je vragen?

Ik denk graag met je mee

Wouter van der Veen

Consultant Digitale Toegankelijkheid

050 2101200 w.vd.veen@iwink.nl