Van je huisstijl naar een digitaal toegankelijk webdesign
Blog
Veel van onze producten hebben - vaak als enige in Nederland - het drempelvrij-waarmerk. Dat betekent dat wanneer je een website bij ons afneemt, deze direct voldoet aan de WCAG-wetgeving en je dus voldoet aan de technische toegankelijkheidseisen. Maar hoe vertaal je je huisstijl naar een digitaal toegankelijk webdesign? Rosalie neemt je mee in ons designproces.
Samen van huisstijl naar webdesign
Kies je voor een nieuwe website, dan is er vaak al een huisstijl ontwikkeld. Soms is daarin rekening gehouden met de digitale toegankelijkheidseisen, maar soms ook niet. Als designer is het mijn taak om het juiste gevoel en de beleving van de huisstijl te vertalen naar een gebruiksvriendelijk webdesign. Daarnaast houd ik ook rekening met de WCAG
Ga je een nieuwe huisstijl ontwikkelen? Houd rekening met de online toepassing hiervan en de toegankelijkheidseisen. Werk samen met een designer die hier ervaring mee heeft of betrek je online partner in het designproces.
Een proces gepaard met aanpassingen
Wanneer we een huisstijl of website digitaal toegankelijk maken dan is dat een proces dat soms gepaard gaat met aanpassingen in de bestaande huisstijl omdat deze anders niet door de toegankelijkheidseisen komt. Daarom werk ik van de belangrijkste functionele onderdelen een aantal varianten uit. Op die manier kun je meteen zien welke invloed deze functionele aanpassingen op je website zullen hebben. Kun je je hier in vinden? Dan gaan we verder met het designproces.
Zorgen over eigenheid
Wanneer we de website ontwerpen, wordt het verschil tussen functionele onderdelen en sfeerverhogende elementen belangrijker. Bij functionele onderdelen is het belangrijk dat ze goed door de bezoeker worden gesignaleerd, denk hierbij aan:
- onderscheid tussen een alinea en een button
- een interactief onderdeel (zoals een button) die verandert van kleur en iets omhoog beweegt
- een nieuwsartikel waarvan de afbeelding een herkenbare verandering doormaakt wanneer je er met je muis overheen gaat voordat je er op klikt
Bij decoratieve onderdelen (zoals een afbeelding die geen link bevat) zijn er meer creatieve uitingen mogelijk. Dit zijn bijvoorbeeld afbeeldingen of kleurvlakken die niet zijn noodzakelijk voor het begrijpen van de informatie op de website.
Is een toegankelijke website wel uniek?
We krijgen wel eens de vraag of een digitaal toegankelijke website wel uniek kan zijn. Ons antwoord? Ja. In de toegankelijkheidseisen (WCAG) staat niet hoe de oplossing eruit moet zien, alleen waar de oplossing aan moet voldoen. Dat resulteert soms in een puzzel zodat een element aan de ene kant voldoet aan de toegankelijkheidseisen, maar ook nog aansluit bij de unieke huisstijl van de klant. Kortom, er zijn beperkingen, maar er zijn nog vele mogelijkheden over om een website op een creatieve manier te ontwerpen.
Toegankelijk, eigen en uniek
Door goed naar je huisstijl te kijken komen we samen tot een toegankelijke, online vertaling. Eén waarmee vele websitebezoekers prettig overweg kunnen. Met behoud van toegankelijkheid en eigenheid.
Ook interessant:
Enkele websites van onze klanten zijn al volledig drempelvrij. Met onze klant Accare en de inspecteur Cardan Technobility blikken we terug het proces van de inspectie tot het adviesrapport en het implementeren van de aanbevelingen.
Heb je vragen over WCAG?
Ik help je graag!
Wouter van der Veen
Consultant Digitale Toegankelijkheid
050 2101200 w.vd.veen@iwink.nl