Wat staat er in een toegankelijkheidsverklaring?
Blog
Wie zich met de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) bezighoudt is hem vast al eens tegengekomen: de toegankelijkheidsverklaring. Een pagina waarop je publiceert wat je doet om je website zo toegankelijk mogelijk te maken. Over de toegankelijkheidsverklaring bestaan nogal wat vragen: móet ik deze publiceren? En wat moet er precies in staan? In dit artikel geven we daar een antwoord op.
Wie moet een toegankelijkheidsverklaring opstellen?
Om deze vraag te beantwoorden maken we een onderscheid tussen twee groepen organisaties: (semi)overheidsorganisaties, die vanaf 23 september aan de toegankelijkheidseisen moeten voldoen, en alle andere organisaties daar daartoe nog niet verplicht zijn. Hierover publiceerden we eerder i.s.m. PlasBossinade de blog "Voor deze overheidsorganisaties gelden de WCAG".
Wat staat er in een (officiële) toegankelijkheidsverklaring?
Een (officiële) toegankelijkheidsverklaring is een verplichting voor (semi)overheidswebsites. De toegankelijkheidsverklaring is bedoeld als verantwoording om inzicht te geven in de inspanningen die zijn en worden gedaan om websites en apps digitaal toegankelijk te maken voor iedereen.
In de verklaring staat in hoeverre de website of app voldoet aan de toegankelijkheidseisen en welke maatregelen de instantie neemt om de toegankelijkheid verder te verbeteren. Daarbij dient ook een planning te worden afgegeven. Het kan bijvoorbeeld gaan over training van medewerkers, het nemen van technische maatregelen, maar ook over het periodiek (laten) testen van de website. Verder moet in de toegankelijkheidsverklaring worden uitgelegd hoe gebruikers melding kunnen maken van inhoud die niet goed toegankelijk is en hoe de organisatie omgaat met die meldingen. Tenslotte zijn er ook specifieke situaties en uitzonderingen. Ook de uitzonderingen die van toepassing zijn moeten worden vermeld in de toegankelijkheidsverklaring.
De officiële toegankelijkheidsverklaring heeft een vaste vorm. De volledige vereisten zijn na te lezen op de website digitoegankelijk.nl.
Hoe ziet een niet verplichte toegankelijkheidsverklaring eruit?
Voor de organisaties die niet verplicht zijn een toegankelijkheidsverklaring te publiceren is het wel interessant dit toch te doen. Bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van corporate responsibility of als houvast voor bezoekers en verantwoording van je eigen activiteiten als organisatie.
In je toegankelijkheidsverklaring vertel je bijvoorbeeld:
- wat je hebt gedaan om aan WCAG te voldoen;
- welke punten er nog open staan;
- wat je van plan bent met de openstaande punten te doen;
- hoe gebruikers problemen kunnen melden en wat je daarmee doet.
Je bent in deze situatie als organisatie niet geboden aan een vaste vorm voor je toegankelijkheidsverklaring. Je kan de verklaring daarom in klare taal opstellen zodat het voor alle bezoekers goed te begrijpen is.
Meer weten? Bekijk ons WCAG-dossier
Hier staat meer informatie over de manier waarop jij je website toegankelijk kunt maken. Inclusief een whitepaper, webinar en meer.
Heb je vragen over de toegankelijkheidsverklaring?
Ik help je graag
Wouter van der Veen
Consultant Digitale Toegankelijkheid
050 2101200 w.vd.veen@iwink.nl