Spring naar inhoud
Inloggen

Meeste websites woningcorporaties responsive, maar nog onvoldoende digitaal toegankelijk

Blog

Leestijd
3 min lezen
Datum

In een samenleving waarin 26% van de mensen een beperking ervaart, is het belangrijk om online communicatie toegankelijk te maken. Ook in de woningcorporatiebranche, denk aan huurders en andere stakeholders. Wij voerden een steekproef uit om te kijken hoe bereikbaar en toegankelijk de websites van woningcorporaties zijn.

Meeste websites responsive

De resultaten van de steekproef maken duidelijk dat de meeste websites van woningcorporaties 'responsive' zijn. Dat wil zeggen dat de meeste websites goed worden weergegeven op verschillende apparaten zoals mobiele telefoons en tablets. Een goede ontwikkeling en ook eigenlijk niet meer weg te denken. 

Nog niet allemaal toegankelijk

Op het gebied van toegankelijkheid valt winst te behalen. Voor de ene corporatie heel veel, voor de andere zijn het de puntjes op de i. Over het algemeen kunnen we de websites van de woningcorporaties in drie groepen onderverdelen. 

Groep 1 - De website is voor een groot deel toegankelijk, maar kan worden geoptimaliseerd door de content aan te passen. 

Dat kan bijvoorbeeld door alternatieve teksten toe te voegen bij het gebruik van een afbeelding. Deze tekst wordt gebruikt door voorleesprogramma’s om aan te geven wat er op de afbeelding staat en geeft zodoende context aan iemand die de afbeelding zelf niet kan zien. 

Lees meer tips om je content te optimaliseren voor de WCAG

Groep 2 - De website is redelijk toegankelijk, maar het is wenselijk om de front-end (de voorzijde, ook wel de opmaak) van de website aan te passen. 

Bijvoorbeeld door huisstijlelementen voldoende kleurcontrast mee te geven. Denk aan knoppen, links en tekst. Wanneer dit niet gebeurt, is de tekst onvoldoende leesbaar voor mensen met een beperking. 

Check de toegankelijkheid van je website zelf via wcag.nl

Groep 3 - De website voldoet niet of nauwelijks aan de toegankelijksheidsrichtlijnen. Naast de content wijkt de techniek achter de website te veel af van de hiervoor geldende standaarden, waardoor zaken als voorleesfuncties niet goed werken (en bijvoorbeeld elke pagina eerst het hele menu voorlezen).

Het is hoog tijd om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door in de realisatie van een nieuwe website te kiezen voor een leverancier die je helpt om wel aan deze standaarden te voldoen, of om je huidige leverancier te vragen om de website te verbeteren. In dit geval, maar ook bij bovenstaande gevallen, is het raadzaam om je website te inspecteren door een expert op het gebied van toegankelijkheid. Bijvoorbeeld Cardan Technobility. Uit zo'n audit volgt een rapport met aanbevelingen hoe je de techniek en de content kunt verbeteren om een beter digitaal toegankelijke website te bieden. Kijk ook eens op drempelvrij.nl.

Achtergrondgegevens steekproef

De steekproef bestaat uit 38 woningcorporatie websites in Nederland, uitgaande van circa 300 woningcorporaties in Nederland, komt dit neer op circa 13% van de gehele branche. De steekproef is in januari 2021 uitgevoerd. Met deze tool van Google is gekeken of websites geschikt zijn voor mobiele apparaten. Via de gratis quickscan op wcag.nl is de mate van toegankelijkheid bekeken. 

Wil je weten of de website van jouw woningcorporatie er ook bij zat en in welke groep die viel? Neem dan gerust contact op. 

Plan een demo

Benieuwd naar een drempelvrije website voor jouw woningcorporatie?

Demo Websites

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.